Trecem printr-o perioadă foarte grea, pentru noi toţi, pentru familii, pentru autorităţi, pentru persoane fizice şi juridice. Lumea în care ne trăiam vieţile a suportat schimbări inimaginabile, schimbări pe care în urmă cu o lună nu le aveam nici măcar în coşmaruri. Din păcate, nu ştim în ce direcţie vom merge şi nici cât va dura această stare de urgenţă. Acest articol este o părere personală şi un mod în care eu aş proceda dacă aş fi în locul mirilor.

În acest articol vom vorbi despre categoriile de oameni din domeniul în care lucrez, mirii şi prestatorii de servicii din domeniul evenimentelor: fotografi, videografi, formaţii de muzică, restaurante. Din nefericire, evenimentele din lunile ce urmează vor trebui reprogramate şi este destul de greu să ne dăm cu părerea când se vor putea organiza şi mai presus de asta, când vom participa la evenimente şi vom fi în siguranţă.

În această perioadă asistăm la discuţii interminabile despre anulări de nunţi, amânări, înapoieri de avansuri, taxe suplimentare pentru reprogramare şi alte lucruri de acest gen. Din păcate, toţi cei implicaţi îşi văd interesul şi toţi avem de pierdut. Mirii vor pierde bani, planuri făcute poate în ultimii 2 ani şi toate aşteptările legate de ziua cea mare, prestatorii vor pierde sume considerabile de bani pentru care au plătit deja impozite şi taxe şi prin rezervările viitoare ale evenimentelor amânate vor bloca o mare parte din calendarul pe anul acesta şi anul viitor, ceea ce le va limita încasările. Discuţia principală din această perioadă este legată de apartenenţa sau nu la cazurile de forţă majoră şi de aici la obligativitatea respectărilor sarcinilor contractuale. În aceste moment, se pot considera cazuri de forţă majoră doar în perioada în care statul a interzis organizarea de evenimente şi aceasta se termnă până în Paşte. După această perioadă, în acest moment, nu există nimic legal care să blocheze realizarea de evenimente şi astfel nu se poate aduce în discuţie un caz de forţă majoră, iar în caz de amânare a unui eveniment se consideră o nerespectare unilaterala a contractului şi astfel trebuiesc îndeplinite clauzele contractuale. Pornind de la aceste discuţii nu vom ajunge la nimic care să avantajeze vreuna dintre părţi şi cel mai important aspect în acest moment este COMUNICAREA şi păstrarea calmului.

Dragi miri, vom presupune că prestatorii pe care i-ati ales sunt cei pe care ii admirati şi pe care ii doriţi alături de voi în marea zi. Asta nu înseamnă că dacă se amână evenimentul vă schimbaţi şi preferinţele, nu? În principiu, ideea voastră ar trebui să fie reprogramarea evenimentului într-o dată în care să puteţi păstra colaborarea cu toţi furnizorii aleşi deja.

Cum o mare parte din datele acestui sezon de evenimente şi chiar a următorului sunt deja ocupate, va trebui să se găsească variante astfel încât toată lumea să o scoată la capăt cu evenimentele programate sau reprogramate şi pentru asta este nevoie, mai mult ca oricând, de unitate, înţelegere şi comunicare. Împreună putem să depăşim această perioadă pe care nimeni nu a dorit-o.

Am eveniment în curând, amân sau mai aştept? Aceasta este întrebarea care este în capul celor mai mulţi viitori miri. Părerea mea este să nu vă grăbiţi şi să anulaţi evenimentele, mai ales că pentru cele din lunile mai, iunie, majoritatea pregătirilor ar trebui să fie deja gata. Dar, în acelaşi timp în care aşteptaţi să începeţi şi să strângeţi informaţii despre posibilitatea de a amâna evenimentul şi în ce condiţii.

Etapele reprogramării evenimentului:

– sunaţi la restaurant şi faceţi o listă cu datele libere pe care le au în viitor

– discutaţi cu fotograful, videograful şi formaţia de muzică şi vedeţi ce disponibilitate au în datele respective

– verificaţi acordul fiecărei părţi implicate de a amâna evenimentul şi condiţiile acestora (de exemplu, în mod normal preţurile pentru fotografierea unei nunţi în anul 2021 ar fi mai mare decât în 2020,valabil şi pentru preţurile meniurilor restaurantelor. Unii vor dori să păstreze avansul şi nu îi putem condamna pentru asta pentru că legal au acest drept, alţii vor amâna fără alte taxe)

Urmând aceşti paşi puteţi alege datele în care puteţi reprograma evenimentul fără pierderi prea mari, atât pentru voi cât şi pentru ceilalţi implicaţi. Mulţi prestatori vor aprecia buna intenţie a voastră şi vă veţi bucura de susţinerea lor, în timp ce alţii vă vor taxa dacă vor vedea că principala voastră grijă este înapoierea avansurilor şi înlocuirea lor.

Cu siguranţă se va găsi o variantă convenabilă pentru toţi şi mai ales pentru voi, mirii, care sunteţi cei mai importanţi.