Ca toate meseriile inventate pe faţa pământului, pe care oamenii le practică pentru a-şi câştiga existenţa, se numără şi cea de fotograf de nuntă.
Fiind cuprinsă între pasiune şi meserie, apar mereu discuţii legate de preţurile fotografiei de nuntă, de comparaţii între preţurile fotografilor de nuntă din diferite zone ale ţării, de costul pe oră şi cea mai întâlnită dilemă: fotograf de nuntă ieftin vs fotograf de nuntă scump.
 
În primul rând, vreau să subliniez faptul că există o idee eronată despre munca unui fotograf de nuntă şi preţurile practicate de acesta. Activitatea de fotograf de nuntă nu se rezumă la a fotografia ziua nunţii, care oricum are foarte multe ore lucrate. Gândiţi-vă că în general ziua nunţii începe sâmbăta la ora 10:00 şi se încheie duminica la ora 04:00. Activitatea de fotograf este o muncă continuă, ce începe cu acordarea informaţiilor către miri, întâlnirea cu aceştia, fotografierea în ziua nunţii, urmate de postprocesarea fotografiilor, selectare, editare, realizarea materialelor finale (photobook-uri, stick-uri, dvd-uri). Poate părea puţin ciudat faptul că am trecut la activitate şi partea de întâlniri cu mirii şi prezentări de informaţii şi oferte, dar şi acestea consumă foarte mult timp. Dacă am exclude aceste lucruri, gândiţi-vă că, de exemplu, un consultant financiar cu asta se ocupă, prezintă oferte. Asta nu înseamnă că se poate considera că munca lui este doar momentul în care semnează contractul, ci întreg procesul de la contactarea clientului până la livrarea serviciului solicitat.
Preţurile serviciilor foto, din punctul meu de vedere, nu ar trebui comparate cu cele practicate de alt fotograf, pentru că produsul final nu va semăna niciodată. Fiecare fotograf în parte are un alt stil, o altă conduită, o altă manieră subiectivă de a vedea şi surprinde fotografiile. Fiecare fotograf în parte îşi stabileşte tarifele în funcţie de modul cum îşi preţuieşte munca şi de cheltuielile pe care le are.
 
Să fii fotograf nu este deloc ieftin, mai ales dacă doreşti să ţii pasul cu tehnologia. Preţurile echipamentelor foto sunt uriaşe, camerele profesionale au preţuri de două, trei mii de euro, fiecare obiectiv în parte are un preţ ce depăşeşte cu mult o mie de euro, blitzurile şi accesoriile care îţi pot aduce un mare plus în activitate şi te ajută să depăşeşti situaţiile dificile au şi ele nişte preţuri piperate. Partea proastă este că, cea mai mare parte a acestor echipamente sunt consumabile şi la fiecare cadru tras, valoarea lor scade şi astfel, trebuiesc amortizate. Un alt tip de investiţie pe care un fotograf o face este prin participarea la workshopuri, conferinţe, concursuri şi alte metode ce ajută la dezvoltarea personală.
Pe lângă toate aceste aspecte, o mare parte din bugetul obţinut în urma prestării de servicii se duc pe plata impozitelor şi taxelor către stat şi tot felul de sume ce sunt necesare pentru a administra o societate, fie ea SRL, II sau PFA.
Alte cheltuieli, care vor fi plătite tot din acelaşi venit: asistent, promovare, site, deplasări, echipament de calitate pentru editarea şi stocarea fotografiilor.
 
🙂 Deci…este foarte dificil să practici servicii foto de calitate, cu aparatură de calitate (care se va reflecta în fotografiile pe care voi le primiţi), legal (având o formă legală de funcţionare şi plătind impozite ca tot omul) cu un preţ mic.
 
Munca de fotograf este cu siguranţă una cu normă întreagă şi ar trebui ca venitul minim lunar să fie cel puţin cât salariul minim pe economie. Ţinând cont că numărul de nunţi dintr-un an este limitat, tariful pentru un eveniment trebuie gândit cu mare atenţie.
 
Paradoxul observat de mine de când sunt fotograf?
Cei ce au preţuri mici, fac fotografie pentru bani, iau cat mai multe evenimente, fără să ţină cont de nimic, dacă fac faţă sau nu, uneori iau şi câte doua în aceeaşi zi şi de aici apar mereu surprize. Cei care practică preţuri mari sunt fotografii ce fac cu pasiune această meserie, sunt cei care se implică în fiecare eveniment maxim şi care pun foarte mult suflet şi seriozitate în munca lor. Este doar o părere personală, bazată pe observaţiile proprii.
 
Poate că un preţ pentru fotografierea unei nunţi de 7-8-9 sute sau peste 1000 euro vi se pare mare, dar nu este deloc aşa. Preţurile acestea sunt perfect justificate şi se vor reflecta (în cele mai multe cazuri) în calitatea materialului final, care, nu uitaţi, vor fi singurele voastre amintiri reale (palpabile) obţinute în urma unor evenimente atât de importante din viaţa fiecăruia.