Alegerea fotografului de nuntă

Ştim cu toţii cât sunt de importante amintirile ce ne rămân în urma evenimentelor din viaţa noastră. Una dintre cele mai importante zile din viaţa fiecăruia este nunta. Amintirile pe care mirii le păstrează din acea zi sunt destul de limitate. Agitaţia şi stresul îi împiedică pe miri să se bucure de detaliile nunţii, de bucuria şi dragostea celor din jur şi astfel, ceea ce ei păstrează în suflet, este mult mai puţin decât ar trebui.

Unele din cele mai importante lucruri care ne păstrează vii amintirile sunt fotografiile din ziua nunţii. Astfel că fotograful trebuie tratat cu mult mai multă atenţie decât se face în prezent. Tot procesul începând de la căutarea fotografului şi până la alegerea celui care vă va documenta nunta trebuie să vă capteze toată atenţia.

Cum alegem fotograful potrivit pentru nunta noastră?

În primul rând trebuie să ştim ce dorim să primim de la el. Fotografii naturale sau editate intens, fotografii multe sau puţine, ne plac fotografiile realizate în lumină naturală sau cele în care se folosesc blitz-uri, ne plac cei care observă ceea ce se întâmplă fără a intervenii sau cei care regizează foarte mult. Analizând toate aceste aspecte, şi poate şi altele, putem să ne facem o imagine a stilului fotografului pe care îl dorim.

Al doilea pas este să identificăm potenţialii fotografi ce se potrivesc acelui stil şi să intrăm în contact cu ei, să încercăm să îi cunoaştem ca şi persoane, să vedem dacă avem aceeaşi viziune asupra fotografiei de eveniment, să le verificăm disponibilitatea. Cu cei ce ni se par ok este indicat să ieşim la o cafea, să ne cunoaştem.

Cel mai important lucru în alegerea fotografului de eveniment este, din punctul meu de vedere, să ne placă stilul lui de a fotografia. Degeaba un fotograf îşi dă tot interesul să documenteze într-un mod cât mai reuşit nunta, dacă nouă nu ne place genul lui de fotografiere. Ne punem piedică unul altuia şi nu obţinem niciunul nimic. Degeaba ne gateşte piept de pui cel mai priceput bucătar, dacă noi suntem vegetarieni 😉

Un alt aspect important, pe lângă emoţia pe care este capabil să o transmită un fotograf de nuntă prin fotografiile sale, este aparatura pe care o foloseşte. O aparatură profesională ajută la depăşirea multor obstacole, păstrează în siguranţă amintirile voastre şi ajută prin rapiditate şi precizie. O aparatură bună, pe mâna cui trebuie, poate face minuni.

Un aspect esenţial este pasiunea fotografului pentru ceea ce face. Întotdeauna un fotograf pasionat va avea rezultate mai bune decât cineva care face acest serviciu pentru bani şi vede totul ca pe o afacere.

Preţul fotografiei de nuntă este important, dar nu ar trebui să fie factor decizional în alegerea fotografului. Oricum un fotograf scump este cam cel mai ieftin serviciu din ziua nunţii, dacă se calculează un tarif pe oră. Fotograful este omul lângă care mirii petrec cel mai mult timp în ziua nunţii. El începe programul în prima parte a zilei şi îl termină în dimineaţa zilei următoare. Nu întotdeauna un preţ mare ne garantează că vom primi fotografii de calitate, dar un preţ mic, nejustificat (fotograf începător, promoţii, intenţii de a intra pe o nouă piaţă sau localitate), ar trebui să fie un mare semn de întrebare, ţinând cont de faptul că tot ce se învârte în jurul fotografului are un preţ destul de ridicat (aparatură, site-uri, promovare, workshopuri…), iar numărul nunţilor posibile într-un an este limitat. Aşa că, bucurându-vă că economisiţi câteva sute de euro, puteţi, de fapt să plătiţi nişte sume pentru care nu primiţi nimic în schimb.

Sfatul meu, alegeţi fotograful care vi se potriveşte şi în apropierea căruia vă simţiţi în largul vostru. Vă va ajuta mult să vă organizaţi ziua nunţii şi să vă bucuraţi mai mult de ea.