Atunci când căutăm fotograful pentru nuntă cel mai important aspect este să îi studiem portofoliul, să observăm reacţiile celor din jurul lui, să ne întâlnim cu el pentru a îl cunoaşte, să vedem ce tip de om este, în primul rând, să aflăm dacă ideile sale despre nuntă şi fotografie se regăsesc în planurile noastre.

Indiferent cât de “bun” este fotograful, câtă experienţă are sau cât de implicat este, nu poate reuşi de unul singur să obţină cele mai bune cadre ce se pot obţine în condiţiile pe care le are. Este foarte important să îl sprijiniţi, să colaboraţi cu el, să comunicaţi cât se poate de mult şi să ascultaţi sfaturile şi indicaţiile lui. Gândiţi-vă că, în ziua nunţii, persoana lângă care petreceţi cel mai mult timp este fotograful, aşa că, faceţi-l prietenul vostru.

Comunicarea cu fotograful trebuie să înceapă înainte de nuntă, încă de la organizarea evenimentului, a succesiunii etapelor, a timpului alocat anumitor lucruri şi nu numai. Pe lângă faptul că îi acordaţi şansa să fie informat, fotograful se va simţi mult mai în largul lui lângă cineva cu care deja are o relaţie mai apropiată. Dacă fotograful nu doreşte să comunice cu dumneavoastră, îmi pare rău să vă spun, dar aţi făcut o alegere greşită. Orice fotograf profesionist este deschis la comunicare şi doritor să afle cât mai multe lucruri despre dumneavoastră şi despre eveniment.

Odată rezolvată problema cu comunicarea, este foarte important să trasăm un plan al nunţii, cu ore bine stabilite şi cu intervale de timp suficient de mari ce ne permit să avem o zi specială pentru voi, mirii şi inspirată pentru noi, fotografii.

Ziua nunţii are următoarele etape principale: pregătiri mire şi mireasă, cununia civilă, şedinţa foto de grup, cununia religioasă, şedinţa foto de cuplu cu mirii (indicat doar cu ei şi eventual domnişoarele şi cavalerii de onoare) petrecerea. Mulţi ar spune, poate, că se poate adăuga încă o etapă şi anume vizita la casa naşilor, dar, din punctul meu de vedere, participarea fotografului nu este neapărat necesară, fiind o acţiune care se face pe fugă, fără potenţial de fotografiere foarte mare, dar timpul alocat acestei etape poate aduce rezultate foarte bune pentru sesiunea foto de pregătire a miresei, dacă este repartizat aici.

Pentru pregătirile fiecărui dintre voi, ar trebui să se aloce minim o oră, pentru a se putea face totul în linişte. În această perioadă se fac şi alte lucruri, nu numai fotografii, iar dacă timpul este mai scurt, este destul de dificil să poţi începe povestea acelei zile cu dreptul. Dacă timpul care era alocat drumurilor şi vizitei naşilor va fi împărţit între cele două pregătiri, totul va fi perfect. Cununia civilă este o etapă relaxată, puţin distrată, deci totul este bine. Este important ca şedinţa foto de grup să se facă după cununia civilă, pentru a evita privirile încruntate şi feţele distorsionate ale participanţilor la ieşirea din biserică. Dacă grupul va sta la fotografiat în faţa bisericii, după slujbă, soarele le va bătea cu putere în faţă şi nu este cel mai plăcut lucru, mai ales după ce ochii au stat o oră în lumina palidă din interiorul bisericii.

Cununia religioasă este momentul plin de emoţie şi de încărcătură spirituală. De asemenea, este şi o etapă obositoare pentru toţi participanţii, dar mai ales pentru miri. Şedinţa foto de cuplu, etapa în care ar trebui să avem cele mai artistice fotografii, poate fi făcută înainte sau după slujba de la biserică, în funcţie de ora stabilită pentru aceasta. Dacă cununia este foarte târziu şi trebuie să ajungem la restaurant rapid, sesiunea foto trebuie să fie înainte de aceasta. Pentru şedinţa foto de cuplu, trebuie alocat minim o oră pentru timpul efectiv de fotografiat, fără drumuri sau alte lucruri. Pentru rezultate bune trebuie aleasă dinainte o locaţie care să vă caracterizeze, care vă place, şi până la care drumul nu durează foarte mult. Această şedinţă foto ar trebui să fie pentru miri, fiind unul din puţinele momente în care ei sunt împreună şi liniştiţi, pentru a putea face câteva fotografii care să înfrumuseţeze albumul de nuntă. Cu cât sunt mai multe persoane, cu atât timpul alocat mirilor este mai scurt, atenţia este mai mică iar colaborarea mai greoaie.

Urmează petrecerea, poate cea mai aşteptată etapă, care aduce distracţia, relaxarea şi atmosfera care relaxează toţi participanţii. Cel mai important sfat: distraţi-vă!!!

Un moment important din petrecere este prezentarea tortului. Indicat ar fi ca aceasta să se facă în prima parte a petrecerii, când sala este plină, oamenii sunt fresh, atmosfera începe să se încălzească. Dezavantajul prezentării tortului spre finalul petrecerii este că invitaţii se pregătesc să plece, mirii sunt obosiţi şi se pierde puţin din farmecul acestui moment.

Nunta este a voastră şi trebuie să fiţi atenţi la modul cum o organizaţi. Puteţi avea ziua perfectă la care visaţi de mult.