O poveste lungă petrecută într-un timp scurt 🙂

Se întâmpla prin primăvara lui 2015.

Simplu…într-o dimineaţă m-am trezit cu acest gând: “Trebuie să îmi cumpăr un DSLR! Urgeeent!”

Nu ştiu de unde acest gând, dar a venit pur şi simplu.

Ambiţios din fire, nu puteam lăsa acest gând să dispară fără a fi atins şi bineînţeles, am făcut o achiziţie. Micuţul Canon 1200D cu două obiective: 18-55 şi 75-300. Departe de a fi ceva super calitativ, dar suficient cât să nască în mine dorinţa de a înţelege fotografia, în toate sensurile ei.

Aşa a început lungul drum al cunoaşterii, ore în şir de fotografiat bonsai-ul, nopţi pierdute privind tutoriale youtube, sute de pagini răsfoite, reviste, cărţi, site-uri, cărţi, youtube….de fiecare dată când aflam câte ceva îmi dădeam seama că ştiu atât de puţine…şi o luam de la capăt cu căutările.

ISO, timp de expunere, diafragmă, moduri de expunere, încadrări, compoziţie, expunere, lumini…toate apăreau ca sintagme noi pentru mine, fiecare dintre acestea reprezentau un domeniu vast de practicat.

Eram uimit de cum pot face alţii fotografii atât de tari şi îmi spuneam mereu “O să fac şi eu aşa ceva!”

Departe de mine gândul că voi face vreodată fotografie de eveniment. Până când nu cunoşti această ramură, până nu primeşti emoţiile şi provocările evenimentelor, până când nu observi că trebuie să fii mult mai mult decât un fotograf pentru a reuşi în acest domeniu, totul pare urât şi poate…simplu. Dar este total opus. Al naibii de frumos şi foarte dificil!

Totul a venit de la sine. Evenimentul unui prieten, o şedinţă foto pentru un copil, o ieşire la munte…totul s-a învârtit în jurul fotografiei. Şi toate aceste lucruri m-au ajutat.

Când m-am simţit pregătit, am urmat cursuri de fotografie moderate de Domnul Radu Grozescu, organizate de Studioul F64. Totul avea sens când era prezentat de domnul profesor şi pe lângă cunoştinţele acumulate, am căpătat foarte multă încredere în mine. Din fericire pentru mine am trecut cu bine examenul care mi-a adus calitatea de fotograf (în acte) recunoscută internaţional, diploma fiind avizată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. De asemenea, activitatea mea ca şi fotograf de eveniment se face conform normelor legale, fiind autorizat printr-o întreprindere individuală, ce îmi permite să desfăşor activitatea de fotograf.

Am tras de mine de fiecare dată pentru a învăţa mai mult, pentru a mă dezvolta pe toate planurile. De la fiecare fotogaf cu care am interacţionat am încercat să culeg câte ceva, începând de la modul de comunicare până la tehnicile folosite. Sunt mulţi pe care îi admir, atât ca persoane cât şi ca artişti.

Pe lângă partea de învăţare, am reuşit să ţin pasul şi cu tehnologia, în prezent deţin obiective, camere şi lumini profesionale de cea mai buna calitate.

Pe lângă toate orele petrecute învăţând, pe lângă aparatura de ultimă generaţie, pe lângă tehnicile şi regulile de fotografiere, am învăţat că cele mai bune fotografii pe care le facem, sunt cele pe care le facem cu sufletul şi emoţia pe care o punem. De fiecare dată când aparatul la ochi, mă pun în locul subiectului şi încerc să fac ceea ce mie mi-ar plăcea să primesc.